Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2011 10:06 - Стига с тази зима!!!!....Лято...ооооо :)))
Автор: assannhassann Категория: Забавление   
Прочетен: 6172 Коментари: 6 Гласове:
3



 ТАМ, КЪДЕТО СВЪРШВА ВРЕМЕТО - ХАВАЙСКИЯТ АРХИПЕЛАГ СЕ ОФОРМЯ ОТ 24-ТЕ ВЪРХА НА ПОДВОДНА ПЛАНИНСКА ВЕРИГА. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОСТРОВИ СА ХАВАИ, МАУИ, МОЛОКАИ, ОАХУ, КАУАИ И ЛАНАИ




 
image 

Хавайска смесица 

Хавайският архипелаг се оформя от 24-те върха на подводна планинска верига. Най-големите острови са Хаваи, Мауи, Молокаи, Оаху, Кауаи и Ланаи. Главният град на най-големия остров се нарича Хило, административният център Хонолулу се намира на остров Оаху. На летището му кацат самолети от Лос Анджелис, Сан Франциско, Сиатъл, Токио и Сеул. Хавайските острови са петдесетия щат на САЩ. Разликата във времето с България през зимата е 12 часа, а през лятото 14. Температурата на въздуха през лятото е 28 - 30ОС, а през зимата 24 - 28ОС. Дъждове има от октомври до април, но те минават много бързо и няма да попречат на почивката ви. Времето повече зависи от изложението на острова и конкретния плаж, отколкото от сезона. Има плажове, където слънцето свети 365 дена в годината. Планинските върхове достигат до 4 000 м. надморска височина и там става по-хладно, а на в. Мауна-Кеа дори има ледник. Стила на обличане е абсолютно неформален. Общо взето ви трябва фланелка, къси гащи, джапанки и слънчеви очила. Наистина, в някои ресторанти е задължително официалното облекло. Така че, ако искате да ги посетите, вземете съответните мерки още докато си приготвяте багажа. Голяма част от растенията и животните не се срещат никъде повече. Няма опасни животни и насекоми, няма змии и тропически болести. Забранен е вносът на храни и растения, тъй като представителите на местната флора са много крехки и раними. Хавайските острови са царството на плажовете. Общият им брой надвишава 1600. Най-хубавите плажове са Пуналуу, с черен пясък, на Големия остров, Уайнапанапа, с червен пясък на остров Мауи, Лумахаи на остров Кауаи и Уайкики на остров Оаху, където на ваше разположение са 90 чудесни хотела. Хавайските острови имат само един недостатък - много са далече. Намират се точно по средата на Тихия океан. Не всяка птица може да прелети такова разстояние, затова се налага да сменяш няколко самолета. Чудесата започват още във въздуха, на последния етап от пътуването - от Лос Анджелис. Зад илюминатора се разиграва зрелищен спектакъл - по всички закони на драматургията бледо лилавото небе над безметежния океан трагически потъмнява до черно, създавайки перфектен фон за златните облаци. Кулминацията настъпва, когато долу, в безпределното черно пространство се появява празнична торта с хиляди свещички, след нея втора, трета, четвърта... Между другото, Хавайските острови преди са се наричали Сандвичови... Гледката е незабравима.Черните ръбове на кратера Diamond Head (Диамантена глава) в рамката на прозореца напомнят гигантска корона, очертана на фона на стотици небостъргачи и звездно небе. Мънистата на уличните лампи по магистралите плавно се скриват зад планинските масиви. Интересно, наближава полунощ, а потокът коли, катерещи се в планината не намалява. 

image 

Около Оаху 

Запознаването с острова започва от най-важното - от плажа. В плиткия залив Ханаума сред коралов гъсталак децата си играят с тропически рибки, а възрастните с часове плуват или си почиват в океанско джакузи, където вълните на прилива се пенят във вана от застинала вулканична лава. На острова един обяд ще ви излезе около $6, а всичко необходимо за двуседмичен плажен живот - сандали, къси панталонки, фланелки, защитно плажно масло и други дреболии можете да купите за не повече от $50. Ако решите да си направите разходка с кола ще ви изненада бързата смяна на декорите. Току що сте пътували по главната търговска улица и изведнъж зад стъклото виждате нежна, идилическа картинка. Мир и вечна любов - само така може да се нарече долината, където японците са построили будистки храм. Биодо-Ин е точно копие на древния храм в Киото. Заобиколен е от японска градина, изкуствени езерца и канали с шаранчета, на камбанарията има бронзова камбана. Казват, че ако удариш камбаната и си намислиш желание то задължително ще се сбъдне. Недалеч, в долината Уаймеа, в парка, живеят хавайски птици, които строят гнездата си на земята и изглеждат толкова мързеливи, че сигурно вече са забравили да летят. До природния парк се намират два много известни плажа - Уаймея и Сънсет Бийч, където приливната вълна достига височина 6, а понякога дори 10 м. Тук се провеждат състезания по сърфинг. Центърът на полинезийската култура, на който си струва да посветиш цял ден, е единственото място на света предназначено да съхрани културата на народите, населяващи островите на Полинезия - Хаваи, Тонга, Таити, Самоа, Маркизките острови, Маори и Фиджи. Това не е някакъв резерват, а просто шоу за туристите. Основната цел на центъра е да даде възможност на младите и талантливи полинезийци да получат съвременно образование, без да се откъсват от корените и културата си. Освен възможността за общуване с полинезийците, посетителят има възможност да види филм, как е била заселена тази земя, красив спектакъл с фолклорни елементи и разходка по реката с кану.Денят свършва с полинезийска вечеря, вечерно ревю на светлина от факли и “потоци изригваща лава”. 

image 

Големият остров Хавай 

На Хавайските острови самолетите заместват автобусите, тролейбусите и трамваите. “Първата класа” на хавайските авиолинии е запазена за постоянните пътници, които се смятат за членове на особен клуб. Това им дава право да заемат предните седалки и съответно получават предимство при излизане от самолета и наемане на кола. Членовете на клуба имат право да взимат гостите си със себе си. Цената на билета е същата, като в икономичната класа $110 в двете посоки независимо между кои острови летите. Първи екскурзовод на Големия остров ни стана шофьора на автобуса, който ни закара до офиса на Rent-a-car. Лекцията му започна с някаква весела мелодийка, която той ни изсвири с хармоника. По време на пет минутното пътуване ние научихме, че лавата, която виждаме наоколо, е два вида: а-а и па-хоехое; че Големият остров продължава да расте, че лавата в Кона е стара, а от южната страна на острова постоянно се стича в океана от 1983 г. насам; че тук капитан Кук е слизал на брега; че първият хавайски монарх - Камехамеха - произхожда от Големия остров и много други интересни подробности, без които животът ни до този момент беше празен. Крайбрежието Кона на Големия остров се смята за най-доброто. Тук се намира най-голямото в САЩ ранчо - ранчото на Паркър. Ранчото е отделено от брега с ивица застинала лава, покрита с рядка растителност, а по-близо до океана на повърхността излизат подземни води. Около древните езера, където се съхранявала рибата за кралската трапеза, са направени оазиси с великолепни дървета и цветя, малки поляни и сърповидни плажове със ситен бял пясък. Покрай брега се извива “кралската пътека”. В Кона слънцето свети 365 дни в годината и точно тук се отглежда най-добрият то местните сорт кафе - “Кона”. На юг от Кона, сред черна лава, плажове с черен или бял пясък и палмови гори се намира храмовият комплекс Пуухонуа о Хонаунау. В миналото престъпникът можел да получи прошка и право на живот, независимо от тежестта на престъплението, което е извършил, стига да достигне храма преди преследвачите си. 

image 

Хотелът на Рокфелер 

Един от героите на Стивънсън - Кеаве - живеел на един от Хавайските острови. Кеаве мечтаел да си има къща на крайбрежието Кона. Историята на Кеаве се повторила в реалния живот. През 1960 г. Лоренцо Рокфелер дошъл по покана на правителството на щата, за да избере място за своя хотел. Рокфелер се влюбил в островите и тъй като той бил първият, който избирал място за хотел, на него се паднал най-хубавият плаж. Днес в този хотел се съхраняват и 1600 произведения на източното и полинезийското изкуство от личната колекция на Рокфелер. Хотелите на курорта Мауна-Кеа - “Мауна-Кеа” и “Хапуна Принц”, а също така и курорта Мауна-Лани, където се намират възстановените кралски езера, са известни с най-високи цени - от $400 нагоре на нощ.Това наистина са най-добрите хотели на САЩ. По-евтини хотели можете да намерите на другия бряг, в Хило. 

image 

Паркът на вулканите 

Някога пътят към Хило минавал покрай брега на океана, докато лавата не го прекъснала. Сега на това място е построен заобиколен път, който се издига в планината, в посока на Парка на вулканите. Паркът на вулканите би докарал на Големия остров туристи, дори ако нямаше нищо друго интересно. Двата вулкана Килауеа и Мауна-Лоа са действащи, а Килауеа изригва постоянно, вече 16 години. Но тъй като процеса протича тихо и спокойно районът е признат за безопасен и се разрешават туристически посещения. Постоянно, ден и нощ, лавата се стича в океана, увеличавайки и без това големия Голям остров (площта му е два пъти по-голяма от площта на останалите Хавайски острови взети заедно). Такава била волята на богинята Пеле, в която вярват много то местните хора. Небето над югоизточната част на острова, където е намира Паркът на вулканите е закрито от пушек. Пейзажът напомня за Марс или Луната. Точно тук американците провеждали изпитанията на своя луноход. (Злите езици твърдят, че репортажът от кацането на Луната също е бил заснет тук). 

Островът, където си почиват китовете 

По времето, когато китоловството процъфтявало, столица на Хаваите бил градът Лахайна на остров Мауи. На крайбрежната улица ще видите редица едно- и двуетажни сгради, строени в средата на миналия век, хотел “Пионер”, мисионерската къща. От другата страна на пролива се намира остров Ланаи, върховете на който са обвити с облаци. В пролива между двата острова от декември до май си почиват китовете, уморени от продължителните океански странствия. Следва ги цяла флотилия кораби с туристи. Само за да види тези гигантски млекопитаещи от 10 - 20 м. разстояние народа си купува билети за круиз. По принцип можете да видите китовете и от плажовете на някои хотели или от специално оборудваните площадки на южния и западния бряг на острова. Ако сте си купили билет за “круиз за китове” и не сте видяли нито един от тях, на следващия ден можете да отидете безплатно. Кратера Халеакала и курортните райони на острова можете да разгледате с кола, но високите райони в централната и източната част на острова са достъпни само от въртолет. Много е интересно, няма да съжалявате. На всеки един от островите се организират подобни едночасови екскурзии с въртолет. Отгоре се виждат тесни, покрити с джунгли клисури, на дъното на които от огромна височина се спускат водопади, пейзажът се обрамчва от високи канари със сърпчета на плажовете в подножието им, коралови рифове и бяла ивица на пробоя. 

Остров Кауаи 

Пейзажите на този остров многократно са били използвани за снимане на холивудски филми. Тук са се снимали “Джурасик парк”, “Кинг Конг”, “Меден месец във Вегас” и др. Кауаи е бил по-малко усвоен от останалите острови, затова тук са се запазили местните видове птици, които на останалите острови са пострадали от мангустите. Мангустите били докарани за борба с плъховете, но се установило, че те не могат дори да се срещнат, тъй като се хранят по различно време на денонощието. В крайна сметка пострадали птиците. На остров Кауаи има няколко курорта. Най-известни са Принсвил на северното крайбрежие и Пойпу - на южното. Пойпу е много спокойно място, добре защитено от вълни и ветрове. Редят се скъпи и умерено скъпи хотели, а наоколо в чистота и покой лежат зелени долини. От другата страна на острова на плажа Лумахаи на фона на величествената и дива природа бушуват огромни вълни. Местните жители казват, че не трябва да се обръщаш с гръб към океана - вълната винаги идва неочаквано и може да ви нарани. Разговарях с един абориген, чийто гръб, покрит с белези от камъните говореше за любовта му към плажовете на северното крайбрежие. Дори след неговите предупреждения не можах да се удържа да не посетя това бурно място. Е, и на моя гръб останаха белези... Островите изпращат гостите си по същия начин, както ги посрещат - с цветя и песни. Мелодията “Алоха ое”, пълна с любов и нежност, тихо изпълва салона на летището. Алоха ое означава “здравей”, “довиждане”, а също така и “обичам те”. Подобна произволна игра със значението на думите очарова всеки. Едва ли има някой, който да е посетил тези прекрасни и своеобразни острови и да не ги е обикнал от все сърце.





Гласувай:
3



1. hercoga - Оххххх
06.02.2011 11:02
Защо ли си мечтая да съм там сега :D:D:D
цитирай
2. sevdabg - Каква зима? :))))
06.02.2011 11:39
При нас грее слънце
И до камината с чаша червено винце, се чудя какво още да съблека? :)))))

Поздрави !
цитирай
3. анонимен - backlinks service
17.08.2011 18:09
Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
цитирай
4. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
05.02.2012 23:53
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
5. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
19.02.2012 20:13
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get great web traffic using amazing backlink service available. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and amazing targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
6. анонимен - get #1 rsimple seoankings with simple plugin without being affected by any Google Updates
03.11.2012 18:27
Would you like to discover the secret how I’ve achieved multiple number 1 ranking positions for my wordpress website with simple seo plugin without being affected by any Google Updates?

And how you can get same results for your assannhassann.blog.bg wordpress site and finally start to get tons of laser targeted traffic from search engines and get lot more sales...

I’ve set up a webpage where you can see my results (they’re impressive) and discover how I did it all here:

http://best-wp-seo-plugin.com

Now it’s important to note it’s got nothing to do with directories or article marketing or link building.

It’s just a simple plugin I used on my site, one which you can use on your assannhassann.blog.bg website to help boost your rankings as well.

Find out more here:

http://best-wp-seo-plugin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: assannhassann
Категория: Забавление
Прочетен: 181736
Постинги: 88
Коментари: 57
Гласове: 326
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031